Hoe kan osteopathie hoofdpijn verminderen?

Hoofdpijn wordt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) helaas vaak slecht gediagnosticeerd en behandeld. Terwijl hoofdpijn zeer vervelend kan zijn en een grote invloed kan hebben op iemands kwaliteit van leven. De osteopaat kan vele vormen van hoofdpijn adequaat diagnosticeren en aanpakken.

Hoofdpijn
Thom
28/3/2023

Hoe osteopathie helpt bij hoofdpijn + handige tips om hoofdpijn direct te verminderen!

Hoofdpijn kan in een jaar ongeveer 50% van de bevolking treffen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt hoofdpijn vaak slecht gediagnosticeerd en behandeld. Hoofdpijn kan pijnlijk en soms invaliderend zijn, waarbij de impact op iemands kwaliteit van leven vaak wordt onderschat.

Osteopaten zijn primaire zorgverleners en behandelen veel patiënten die aan hoofdpijn lijden. We behandelen vaak patiënten die lijden aan chronische hoofdpijn, die al vele jaren aanhoudt. Andere patiënten zullen hoofdpijn hebben gedurende een periode van enkele dagen tot enkele maanden.

Onderliggende structurele problemen in de nek en bovenrug kunnen vaak de verborgen oorzaak zijn van onverklaarbare hoofdpijn. De zenuwen van het gezicht, het hoofd en de nek kunnen geïrriteerd raken, waardoor neurologische pijn aan de achterkant, zijkant en voorkant van het hoofd ontstaat. De bijbehorende weefsels, gewrichtsbanden en spieren kunnen ook geïrriteerd raken, wat bijdraagt aan de hoofdpijn.

De meeste mensen zoeken verlichting van hoofdpijn door middel van vrij verkrijgbare pijnstillers. Dit kan echter slechts een tijdelijke vorm van verlichting bieden zonder de onderliggende oorzaken van het probleem aan te pakken.

Onze gediplomeerde osteopaten zullen zich inspannen om het type hoofdpijn dat je hebt te diagnosticeren na een volledige medische voorgeschiedenis en osteopathisch onderzoek. Ze zullen dan de onderliggende oorzaak van de hoofdpijn behandelen om te voorkomen dat deze in de toekomst opnieuw optreedt.

Symptomen van hoofdpijn

-    Pijn kan voorkomen aan de voorkant, achterkant, zijkant of over het hele hoofd, evenals achter de ogen.

-    Verschillende andere symptomen kunnen al dan niet aanwezig zijn, waaronder misselijkheid, kaakpijn, nekpijn, duizeligheid, gezichtsstoornissen, ongemak in de schouders en algemene pijntjes en kwalen.

Wat voor soort hoofdpijn heb ik?

Niet alle hoofdpijn zijn hetzelfde; de verschillende symptomen definiëren verschillende soorten hoofdpijn. Enkele van de meest voorkomende soorten worden hieronder vermeld.

-    Spanningshoofdpijn. Deze heeft de neiging om beide zijden van het hoofd te beïnvloeden en worden vaak beschreven als een gevoel van druk of beklemming. Aangezien dit wordt veroorzaakt door spanning en belasting van spieren en gewrichten in de nek, wordt dit soort hoofdpijn vaak geassocieerd met dagelijkse stress en vermoeidheid.

-    Cervicogene hoofdpijn. Meestal beschreven als pijn in de buurt van de achterkant van het hoofd of de bovenkant van de nek, en soms met pijn rond de ogen. Dit type hoofdpijn zal over het algemeen variëren in frequentie en intensiteit.

-    Migraine hoofdpijn. Meestal geassocieerd met slechts één kant van het hoofd, is migraine meestal aanzienlijk intenser en kunnen symptomen zich voordoen als: braken, misselijkheid, problemen met zien en verhoogde gevoeligheid voor licht of geluid.

-    Clusterhoofdpijn. Deze worden meestal geassocieerd met ernstige pijn aan één kant van het hoofd die optreedt in cyclische patronen of clusters. Symptomen zoals een loopneus, hangend ooglid, een zweterig gezicht of tranende ogen kunnen ook aanwezig zijn.

Hoofdpijn kan ook het gevolg zijn van uitdroging, vermoeide ogen, ontwenningsverschijnselen, cafeïne, overmatig gebruik van medicijnen, infecties, hormonale schommelingen, hypertensie, hersenschudding en sinusproblemen, en tal van andere oorzaken.

De beste tips bij hoofdpijn

-    Raadpleeg je osteopaat, die je zal helpen bij het diagnosticeren en behandelen van je hoofdpijn.

-    Gebruik warme of koude kompressen voor je hoofd of nek.

-    Beheer stressniveaus; stress kan het pijnniveau verergeren en de gewrichten en spieren in je nek verder aanspannen.

-    Controleer je kussen; een goed passend kussen is belangrijk om je nek te ondersteunen en te zorgen voor een goede nachtrust.

-    Lichaamsbeweging kan helpen om pijn te reguleren en je fit en sterk te houden.

-     Vrij verkrijgbare medicijnen zoals ibuprofen kunnen ontstekingen helpen verlichten. Overleg eventueel met je huisarts over medicatie.

Hoe kan een osteopaat mijn hoofdpijn verhelpen?

Onze osteopaten van osteopathiepraktijk OsteoHolland worden vaak gevraagd voor de behandeling van hoofdpijn bij volwassenen en kinderen; ze zijn bekwaam in het inschatten van het type hoofdpijn en de meest geschikte behandeling.

Een osteopaat kan helpen om pijn en lijden in het hoofd en de nek te verlichten door gebruik te maken van technieken zoals speciale technieken op bindweefsel en zachte manipulatie van de wervelkolom en gewrichten.

Deze technieken:

-    Verbeteren de mobiliteit van de cervicale wervelkolom

-    Verhogen de bloedsomloop in de weefsels in de nek, juiste uitlijning

-    Verminderen spierspanning

-    Verminderen zenuwirritatie

Om herhaling in de toekomst te voorkomen, zullen we ook preventieprogramma's en adviezen bieden om veelvoorkomende oorzaken aan te pakken, zoals een slechte houding, stress, ergonomie op de werkplek, voeding, lichaamsbeweging en levensstijl.

Osteopaten zullen altijd ieder persoon individueel beoordelen en adviseren over de beste manier van handelen voor de specifieke symptomen; dit kan een reeks osteopathische behandelingen, huiswerkoefeningen, verwijzing naar je huisarts of andere medische professionals omvatten om maximaal voordeel te behalen.

Op zoek naar hulp bij je hoofdpijn om deze effectief te verminderen?

Aarzel niet om vandaag nog contact op te nemen met onze osteopaten bij osteopathie praktijk OsteoHolland. Heb je vragen? Bel dan naar 070 2230003 of stuur een mail naar info@osteoholland.nl. Wil je een afspraak maken? Dat kan via de ‘maak een afspraak’ knop op de website.

Hoofdpijn
Thom
28/3/2023

Afspraak maken. 

Afspraak maken. 

Afspraak maken. 

Afspraak maken. 

Afspraak maken. 

Afspraak maken. 

Afspraak maken. 

Afspraak maken. 

Afspraak maken. 

Afspraak maken. 

Afspraak maken. 

Afspraak maken. 

Afspraak maken. 

Afspraak maken. 

Afspraak maken. 

Afspraak maken. 

Afspraak maken. 

Afspraak maken. 

Afspraak maken.